Beleef Open Monumentendag in Provincie Oost-Vlaanderen

Door Annemie Charlier op 3 september 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op Open Monumentendag zondag 8 september stelt ook Provincie Oost-Vlaanderen haar historische locaties open.

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed: “Het provinciebestuur heeft heel wat erfgoed onder de vleugels en wil hiervoor zorgen als een goede huisvader. We vinden het ook belangrijk dat inwoners en toeristen hiervan kunnen meegenieten en doen daarom steevast mee aan Open Monumentendag. Bovendien willen we ook onze expertise over zorgen voor erfgoed delen en erfgoedzorgers in onze Provincie ondersteunen.

Gent:

  • Het Provinciehuis in de Gouvernementstraat is naar aanleiding van de bescherming als monument uitzonderlijk toegankelijk. Er zijn rondleidingen en een creatief aanbod voor kinderen.
  • Spring ook binnen in het zogenaamde 'klein begijnhof' in de Lange Violettestraat: de interieurwachters van Monumentenwacht Oost-Vlaanderen leggen uit hoe ze de bergruimten in de kerk van het O.L.V. Ter Hoyenbegijnhof opruimden.

Vlaamse Ardennen:

  • In het Acheocentrum Velzeke staat dit jaar alles in het teken van het spel, van Romeinse- tot vikingspelen. Een Romeins legioen toont zijn wapens en tactiek en hoe de strijd vaak dankzij paardenkracht werd beslecht. Internationale glasblazers blazen glas. 
  • Voor de middeleeuwen moet je in Ename zijn. Op de provinciale erfgoedsite is er een groot kampement met demonstraties, workshops, muziek, hapjes en drankjes. Jeugdauteur Marieke van Hooff leest voor uit 'Barones van Stippeltje'. 
  • De Vlaamse Ardennen is bijzonder rijk aan molens. De vrijwillige molenaars en molengidsen verwelkomen je graag in de Windekemolen, de Zwalmmolen en Meuleken 't Dal. Ze geven uitleg en demonstraties. Ook fascinerend voor kinderen.

Meetjesland:

  • Molens en maalderijen in de kijker in Wachtebeke. De gemeente Wachtebeke, het molencentrum Mola, de Heemkundige Kring De Vierschaar en partners stellen enkele unieke molensites open. 
  • Het eeuwenoude poortgebouw van het Provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo is enkel tijdens Open Monumentendag toegankelijk voor bezoekers! 

Denderstreek:

Ter gelegenheid van Open Monumentendag lanceert Provincie Oost-Vlaanderen ook nog twee nieuwe publicaties:

  • de Erfgoedgids over de Getijdenmolen in Rupelmonde (Kruibeke)
  • de Erfgoedsprokkel over de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen

Deze twee locaties kan je ook bezoeken op Open Monumentendag. Je kan er de nieuwe publicatie meteen meenemen.

Ontdek hier alle openstellingen en activiteiten op Open Monumentendag in Oost-Vlaanderen of via de website van Open Monumentendag.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is