Kerk in het midden: parochiekerk Overslag dient aanvraag in voor haalbaarheidsstudie bij Projectbureau Herbestemming Kerken

Door Annemie Charlier op 14 maart 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

De eerste pilootkerk van het project ‘Kerk in het midden’, de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Overslag (Wachtebeke), dient een aanvraag in voor een haalbaarheidsstudie in bij het Projectbureau Herbestemming Kerken. 

"Dankzij het project ‘Kerk in het midden’ van de Provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo konden wij vlot een weloverwogen aanvraag bij het Vlaamse projectbureau indienen”, aldus Schepen van Wachtebeke Piet Penneman 

Rechtstreeks gevolg van Kerk in het midden

De gemeente Wachtebeke en het kerkbestuur van Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Overslag dienen samen de aanvraag in en dat is een rechtstreeks gevolg van het traject dat ze met Kerk in het midden in 2018 doorliepen. In november 2018 ontvingen ze het eindrapport van het participatietraject ’Kerk in het midden’, een plattelandsproject dat opgezet werd door Provincie Oost-Vlaanderen en Vormingplus Gent-Eeklo.

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed verwoordt het als volgt: “Het Provinciebestuur is verheugd over deze aanvraag voor een haalbaarheidsstudie. Dit toont de relevantie van het project ‘Kerk in het midden’ aan waarin niet zomaar willekeurig op zoek wordt gegaan naar een neven- of herbestemming. De lokale gemeenschap en inwoners krijgen in ons project een stem in de manier waarop ‘hun’ kerkgebouw in de toekomst zal gebruikt worden en daarin worden hun gemeenschappelijke, lokale noden en behoeften meegenomen.

Herbestemming tot multifunctionele ruimte

Door de aanvraag voor een haalbaarheidsstudie bevestigt de gemeente haar engagement in het traject voor de toekomstige herbestemming van de kerk. Daarbij is het de bedoeling dat de parochiekerk nog steeds kan dienen als centrale ontmoetingsplek. Uit het Kerk in het middentraject bleek dat de Overslagnaar het gebouw in de toekomst graag ingevuld ziet als een multifunctionele ruimte voor cultuur en vrije tijd, ontmoeting en kleinschalige commerciële activiteiten.

Vervolg Kerk in het midden

Na Overslag is intussen een pilootproject gestart in een tweede gemeente, Dikkelvenne. Het einde van dat project is voorzien in het najaar van 2019. Daarna worden de leerpunten uit de beide pilootprojecten ter beschikking gesteld van andere gemeenten die hun kerk willen herbestemmen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is