Kruip in de huid van een archeoloog tijdens de Archeologiedagen!

Door Annemie Charlier op 3 juni 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op 14, 15 en 16 juni komen liefhebbers van archeologie bijzonder aan hun trekken tijdens de tweede editie van de Vlaamse ‘Archeologiedagen’. Meer dan 50 organisatoren zorgen voor een aanbod van 90 activiteiten voor een breed publiek.

Vorig jaar telde de eerste editie van de Archeologiedagen zo’n 6 000 deelnemers die tijdens 68 activiteiten van archeologie konden proeven. Voor deze tweede editie is het aanbod er duidelijk op vooruit gegaan. De Vlaamse provincies, de Vereniging van de Vlaamse Provincies (VVP) en het Forum voor Vlaamse Archeologie bundelen dan ook voor het eerst hun krachten om het draagvlak voor archeologie in Vlaanderen te versterken. Het resultaat is alvast een gevarieerd en mooi gespreid aanbod.

Ook nu namen vele archeologen, musea, lokale verenigingen en liefhebbers het initiatief om een programma uit te werken voor het grote publiek. De teller staat vandaag op 92 activiteiten. Het aanbod omvat verschillende opgravingen om te bezoeken, een Romeinse kookworkshop, een Romeinse villa nabouwen met Minecraft, een workshop metaal reinigen en een middeleeuws marktkraam. Daarnaast zijn er ook tentoonstellingen, rondleidingen, workshops voor scholen en opendeurdagen bij erfgoeddepots.

In het programma is er in het bijzonder aandacht voor families. Niet minder dan 37 activiteiten zijn afgestemd op deze doelgroep: speurtochten, workshops, rondleidingen, voor jong en oud. Kinderen uit het basisonderwijs kunnen op vrijdag 14 juni op verschillende plaatsen terecht voor een archeologische klasactiviteit.

Archeologiedagen in Provincie Oost-Vlaanderen

Ook in de Provincie Oost-Vlaanderen kan je deelnemen aan archeologische activiteiten. Volgende gemeenten nemen deel:

  • Aalter, Beveren, Deinze, Gent, Geraardsbergen, Kruibeke, Maldegem, Ninove, Oudenaarde, Sint-Gillis-Waas, Temse, Waasmunster, Wachtebeke, Zottegem

Naast de coördinatie en promotie van de Archeologiedagen in de eigen provincie, organiseert Provincie Oost-Vlaanderen zelf ook 4 activiteiten:

  • “Wat als… skeletten konden praten?”: op de Provinciale erfgoedsite Ename leren (groot)ouders en hun kinderen geslacht, leeftijd, doodsoorzaak, levenswijze af te leiden uit skeletten. En in de kerk van Ename leer je alles over muurschilderingen.
  • Op de Provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke kun je op pad gaan met een metaaldetector. Wie weet vind je een schat! Of is het toch niet zo gemakkelijk? En kinderen worden 'junior archeoloog voor één dag'.
  • Beleef het verleden met de nieuwste technieken die de archeologie te bieden heeft. Het kasteel van Pieter Bladelin torende in het verleden uit boven Middelburg, maar daar is nu niets meer van te bespeuren…of wel? 
  • De vraag “Wat als ... hier vroeger een meer was?” help je oplossen door zelf te boren in een veld in de Moervaartvallei. Zo ontdek je hoe het landschap er 10.000 jaar geleden uitzag.

Meer weten? Raadpleeg het programma op de website van archeologiedagen.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is