Nieuwe Erfgoedsprokkel: Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Watervliet

Door Annemie Charlier op 15 augustus 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

Op 15 augustus viert Watervliet het traditionele ‘Oogst op ’t Stee'. Tijdens dit oogstfeest wordt het project 'Vlaamse Meesters in Situ: Nood Gods' officieel geopend en stelt het provinciebestuur een nieuwe Erfgoedsprokkel voor over de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. De brochure is vanaf die dag in de kerk te verkrijgen en te downloaden op www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels.

De nieuwe Erfgoedsprokkel neemt je mee doorheen de geschiedenis van het kerkgebouw en andere merkwaardige cultuurhistorische elementen in het interieur. Het Nood Gods-drieluik is één van de vele schilderijen die zich in de prachtige Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk bevindt.

Kathedraal van het Noorden

De kerk van Watervliet werd begin 16de eeuw opgericht toen Hiëronymus Lauweryn, hofmeester van graaf Filips de Schone, de polders van het Braakmangebied (in Noord-Oost-Vlaanderen) inpolderde en er een nieuwe stad, Watervliet, stichtte. De kerk staat symbool voor de grensverleggende ondernemingen, zowel de landwinning als de stadsstichting.

Aan het Stee bouwde Lauwerijn in 1502-1503 de trotse Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, ook wel bekend als de ‘kathedraal van het Noorden’. Haar huidige uitzicht kreeg de kerk in de late 19de eeuw na grote restauratiewerken door architect August Van Assche, die er de imposante neogotische toren bijbouwde.

Met de Erfgoedsprokkel in de hand

De nieuwe Erfgoedsprokkel neemt de bezoeker mee langs een vroegbarok orgel, portaal en koorgestoelte, heel wat 17de- en 18de-eeuwse schilderijen van vooral Vlaamse meesters, de preekstoel uit 1726, tot het hoogbarokke hoofdaltaar, een meesterwerk van de Mechelse beeldhouwer Lucas Faydherbe. In de kooromgang bevindt zich de grafsteen van Hiëronymus Lauwerijn en zijn echtgenote.

We vinden het belangrijk dat een breed publiek kennismaakt met ons eigen patrimonium. In Oost-Vlaanderen is er beslist veel te zien, vandaar onze publicatiereeks Erfgoedsprokkels. Mensen die naar het Vlaams topstuk in Watervliet komen kijken, krijgen via deze brochure historisch correcte duiding over de context waarin het zich bevindt”, gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed.

De kerk is van 1 maart tot 1 december alle dagen open tussen 8.30 en 18 uur.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is