Nieuwe publicatie: Het Caertbouck van Steeckenen - Landboek van Stekene

Door Annemie Charlier op 8 mei 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

Wie op zoek is naar voorouders in Stekene of naar de voorgeschiedenis van daar gelegen percelen, zal beslist zijn gading vinden in Het Caertbouck van Steeckenen, de vrucht van jarenlange studie door lokaalhistoricus Jackie Thiron en gewezen landmeter Edy Hofman. 

Op 7 mei werd deze prachtuitgave van het landboek van Stekene door de Provincie Oost-Vlaanderen voorgesteld. 

Net als het kadaster nu, bevat een landboek informatie over alle percelen die in Stekene gelegen zijn en over de eigenaars ervan. Maar in dit geval wel in de periode 1668-1674. Ook de prachtige ingekleurde kaarten zijn in het boek opgenomen. Bovendien is onderzoek verricht naar de molens, naar de steenbakkerijen, naar de wegen, naar de watermerken en zoveel meer. Als toemaatje kan men mee op speurtocht naar een verdwenen grenspaal die op basis van het Landboek onlangs werd teruggevonden.

Deze publicatie is de vierde modelstudie over landboeken die het provinciebestuur realiseerde, na Lebbeke, de Zwijvekeabdij van Dendermonde en de abdij van Ninove en daarmee loopt het landboekenproject van de provincie naar zijn einde.

“Landboeken zijn een miskende, maar cruciale bron voor historisch onderzoek in een gemeente of in een streek. Met dit boek willen we niet enkel inwoners van Stekene stimuleren om hun geschiedenis beter te leren kennen, maar ook historici en heemkundigen van elders in de provincie aanzetten om naar dit voorbeeld andere landboeken uit te geven”, aldus gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor erfgoed.

Praktisch

Een exemplaar is te verkrijgen bij de Heemkring d'Euzie in Stekene (Spoorwegwegel 1 in Stekene, 0487 17 26 17) en bij de dienst Erfgoed van de Provincie Oost-Vlaanderen (erfgoed [at] oost-vlaanderen.be, 09 267 72 71). Het boek wordt verkocht aan 35 EUR. ISBN 9789082732849.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is