Paardje Djapa geniet van mooi pensioen op Provinciaal domein De Brielmeersen

Door Annemie Charlier op 23 oktober 2019, over deze onderwerpen: Recreatiedomeinen

In Provinciaal domein De Boerekreek in Sint-Laureins heeft menig kind een ritje gemaakt op de rug van paardje Djapa. Nu mag Djapa met pensioen en verhuist ze naar Provinciaal domein De Brielmeersen in Deinze om te genieten van een goede oude dag. De Provincie Oost-Vlaanderen is niet meer van plan om haar oude pony's en paardjes te verkopen.

De 22-jarige merrie Djapa maakt deel uit van de manège van 18 dieren die worden ingezet voor de ponykampen, waarvoor het Provinciaal domein De Boerekreek befaamd is.

Het paardje is te oud om verder deel te nemen aan de ponykampen en wordt vervangen door een jong en sterk dier. Wegens onvoldoende stalruimte in de komende winterperiode moet Djapa weg uit De Boerekreek. "Daarom zochten we een diervriendelijke oplossing voor de tamme Djapa", zegt gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor de recreatiedomeinen. "In het verleden werden pony's en paardjes op pensioenleeftijd verkocht, zonder op te volgen of de dieren goed terecht kwamen. Daar komt nu verandering in. De Provincie zal deze dieren niet meer zomaar verkopen."

Zo mag Djapa voortaan genieten van een welverdiende rust op het Provinciaal domein De Brielmeersen in Deinze. Daar is voldoende ruimte en wordt het paardje omringd door twee soortgenoten. Dat is belangrijk voor een groepsdier. Op de Brielmeersen zal het dier goed opgevolgd worden na de verhuis. Djapa krijgt er bijvoorveeld dezelfde voeding om geen last te krijgen van hoefbevangenheid.

Gedeputeerde Annemie Charlier gaf ook de opdracht om een plan op te stellen voor de andere pony's en paardjes in De Boerekreek."Ik wil weten welke dieren de volgende jaren op pensioenleeftijd komen, zodat we ook voor hen een mooie oplossing vinden in onze recreatiedomeinen."

Wie Djapa wil bezoeken, kan vanaf nu terecht in het dierenpark op de Brielmeersen in Deinze. Dit mooie dierenpark zal bovendien nog uitgebreid worden in de toekomst.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is