Utopia in Aalst en de Standaertsite in Ledeberg winnaars van de provinciale Architectuurprijs 2019

Door Annemie Charlier op 28 augustus 2019, over deze onderwerpen: Erfgoed

De provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2019 wordt toegekend aan twee ex-aequo laureaten:

  • Utopia: bibliotheek en Academie voor Podiumkunsten in Aalst, een ontwerp van KAAN Architecten uit Rotterdam
  • De Standaertsite in Ledeberg, Gent: een buurt- en ontmoetingscentrum van de hand van Murmuur architecten i.s.m. Carton 123 en AE Architecten

Beide laureaten ontvangen elk 3 750 EUR.

De vakjury, bestaande uit Marc Dubois, Dimitri Minten, Marie-José van Hee, Hera Van Sande en Koen Van Synghel koos deze twee projecten uit 23 inzendingen.

Utopia incorporeert een opvallend 19de-eeuws gebouw, creëert verbinding met de stad en haar bewoners, is een nieuwe landmark en heeft veel aandacht voor duurzaamheid.

De Standaertsite herwaardeert industrieel erfgoed en zorgde voor een grote open ruimte waarbij verschillende elementen met de grens binnen/buiten flirten, op maat van de gemeenschap.

Op beide historische plekken wordt voortaan ontmoeting gestimuleerd door hedendaagse architecturale ingrepen.

Het thema van deze tweejaarlijkse prijs, nu al de dertiende editie, was ‘herbestemming en herinrichting van historisch erfgoed’.

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed: “We vinden het belangrijk dat plaatsen met erfgoedwaarde door hun architecturale kwaliteit een voorbeeldfunctie vervullen. Utopia en de Standaertsite doen dit elk uitstekend, op hun eigen manier. We hopen dat dergelijke projecten veel navolging zullen kennen.

De prijs wordt op woensdagavond 23 oktober 2019 in Utopia uitgereikt. Inschrijven voor deze plechtigheid kan via erfgoed [at] oost-vlaanderen.be.

Meer info over de twee winnende projecten vind je terug in de bijlage. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is